logo sirena pogdora
Sky image
°C

 
Makarska
 

Makarska je središte turistički poznate Makarske rivijere, koja se pruža od Brela na zapadu do Gradca na istoku u dužini od 60 km. Rivijera se "stisnula" između planine Biokovo, zaštićene kao park prirode, te mora, za koje se može reći da je ovdje među najbistrijima u cijelom Sredozemlju. Lijepe duge plaže, obilje zelenila, maslinici i borove šume, a sve to na dodiru mora i planine, kulturno-povijesni spomenici, raznovrsna hotelsko-ugostiteljska i sportsko-rekreacijska ponuda čini Makarsku ugodnim boravištem. Turizam ima ovdje dugogodišnju tradiciju, jer je još 1914. podignut prvi hotel, a 1922. osnovano Društvo za uljepšavanje grada. Makarska ima bogatu kulturno-povijesnu baštinu, no posebna je vrijednost Malakološki muzej (u franjevačkom samostanu) sa zanimljivom i jedinstvenom zbirkom školjaka iz Jadrana i svjetskih mora.



Drži se jednim od najljepših i najraskošnijih malakoloških muzeja u svijetu. Sportašima i rekreativcima su na raspolaganju brojni tereni i rekviziti za sportove na kopnu i na moru. Teniski centar ima devet terena sa zemljanom podlogom, jedan s color set podlogom, te dvije dvorane sa zemljanom podlogom i rasvjetom. Taj suvremeni teniski centar na kojem se održavaju važni svjetski turniri smješten je u blizini poznate makarske plaže. U Makarskoj je razvijen i rekreacijsko - zdravstveni turizam, u lječilištu >Biokovka<, gdje se pružaju raznovrsne terapeutske usluge. Ugodna je šetnja duž luke i gradskih plaža, a spremniji na jače napore mogu se uputiti jednom od brojnih planinarskih staza na vrhove Biokova, koje privlači ugodnom svježinom, mirom i veličanstvenim vidicima. Biokovo se ističe ne samo brojnim reljefnim posebnostima nego i endemskim biljem, a bogato je i visokom divljači (mufloni i divokoze). Kulturno-umjetničke, zabavne i pučke priredbe sastavni su dio života Makarske, napose u turističkoj sezoni. U srpnju i kolovozu održava se tradicionalno Makarsko kulturno ljeto, s bogatim dramskim i raznovrsnim koncertnim programom, nastupima dalmatinskih klapa, izložbama, večerima poezije i folklornim priredbama. U sklopu te manifestacije održavaju se Ribarska noć i Noć Kalelarge (noć grada).



Makarska, grad, luka i turističko središte u prostranoj uvali koju s jugoistoka zatvara rt Osejava, a sa sjeverozapada poluotok Sveti Petar na podnožju Biokova; 11 743 stan. Klima je mediteranska; zimi ima jake bure. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, prerada prehrambenih proizvoda, prerada plastike, pomorstvo, ribarstvo i turizam. Turističko je središte Makarskog primorja. Makarska se razvila amfiteatralno uz morsku obalu i podno Biokova, a sastoji se od stare jezgre mediteranskog tipa i novijeg dijela s hotelima, restauracijama, trgovinama i dr. Prema sjeverozapadu pruža se park i borova šuma koja obrubljuje 1500 m dugu plažu u Donjoj luci. U produženju Donje luke su brojne pješčane uvale, odvojene malim vapnenačkim bilima. Na magistralnoj je prometnici (M2 E65).



Izvor informacija:


Leksikografski zavod "Miroslav Krleža"

Hotel Sirena
Posjetite nas u Podgori
Baška Voda

Upoznajte Bašku Vodu

Makarska

Upoznajte Makarsku rivijeru

Kontakt

as-adria@vip.hr
info@as-adria.hr

Tel. +385 (0) 21 620 704